menta

kép forrása: www.pixabay.com

A mentafélék termesztése általában nem fog ki a legügyetlenebb kertészen sem, mert rendkívül egyszerűen szaporítható. Ha egyszer elültettük többnyire nem nagyon pusztul ki, sőt mivel elég erőszakos növény, a nála gyengébben növő fajokat ki is szorítja maga mellől.

Igényei

Ha biztosra akarunk menni, akkor olyan helyet kell neki választani, ami napos fekvésű, és a talajt is dúsítani kell tápanyagokkal. A legjobb, ha laza talajt tudunk neki biztosítani, ami azért megtartja magában a nedvességet, mert a menta a laza talajokat kedveli.

Termesztése

Az őszi talajmunkák során a menta jövő évi helyét is ássuk fel, és szórjunk ki trágyát, majd tavasszal már csak a barázdákat kell meghúznunk, amibe a menta gyökérsarjait fogjuk elültetni.  Nincs más dolgunk, mint földdel betakarni, és száraz időben öntözni. Őszi telepítés során figyeljünk, hogy a fiatal növények fagyérzékenyek lehetnek, takarjuk őket szalmával. Azért gyökérsarjjal szaporítjuk, mert magot nem nagyon nevel.

Szüret

A gyógynövény szüretelésére egy évben kétszer kerülhet sor, ilyenkor attól függően, hogy milyen felhasználásra szánjuk virágzás előtt, vagy a nyílás megkezdődésekor gyűjtjük be a hajtásokat. Teafű készítésére virágzás előtt szedjük le a hajtásokat, és a leveleket fosszuk le a szárról. A leveleket száraz, pormentes helyen (nem a napon) szárítjuk meg. Akkor van kész a szárítás, ha a levelek már könnyen elporladnak a kézben szétmorzsolva.
Házi körülmények között nem jellemző, hogy valaki is megpróbálkozna a menta illóolajának kinyerésével, hiszen az igen bonyolult folyamat. Az erre a célra gyűjtött menta hajtásokat a virágzás előtt kell begyűjteni.

Ha nem tudod, hogy mire használd a mentád, akkor olvasd el a blogon lévő bejegyzést: BORS-, VAGY FODORMENTA?